Μας είναι εύκολο να βρούμε αμπελόφυλλα ή φύλλα λεμονιάς;;; Τότε, στρώνουμε το ταψί μ' αυτά και τοποθετούμε επάνω το κρέας που θέλουμε να ψήσουμε στο φούρνο. Δεν κολλάει στο ταψί και γίνεται πολύ αρωματικό και νόστιμο.
Για να μην χάσει το άρωμα και τη γεύση του ο καφές τον διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.Στο ψυγείο, διατηρείται αναλλοίωτος μόνον όσο η συσκευασία του είναι κλειστή.
Τα μήλα,που είναι και στην αρχή της εποχής τους, διατηρούνται περισσότερο αν δεν ακουμπούν μεταξύ τους και, κυρίως, αν δεν είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο εκεί όπου φυλάγονται, για να μπορούν να "αναπνέουν". Προτιμούμε να τα έχουμε στο ψυγείο γιατί διατηρούνται καλύτερα.
Πολλές φορές τα λαχανικά που αγοράζουμε έχουν μικρά έντομα που δεν καλοφαίνονται. Για τον λόγο αυτό, τα βάζουμε για μισή ώρα περίπου, μέσα σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε προσθέσει ξίδι, αλάτι ή χυμό λεμονιού. Μετά ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και καταναλώνουμε.
Για να διατηρήσουμε φρέσκα τα μυρωδικά μας (άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό)για κάποιες μέρες, τα βάζουμε μέσα σε βάζο με δροσερό νερό και αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά αφού πρώτα κόψουμε λίγο από το κοτσάνι τους. Εξάλλου, είναι και πολύ όμορφα σαν διακοσμητικά στην κουζίνα μας, μέσα σε γυάλινα βάζα από γλυκά και μαρμελάδες.
Εάν θέλουμε να έχουμε λαχανικά που διατηρούνται φρέσκα για περισσότερες μέρες, τα βάζουμε στο ειδικό συρτάρι μέσα στο ψυγείο και βάζουμε μαζί ένα σφουγγαράκι έντονα βρεγμένο που θα τους δίνει την απαραίτητη υγρασία για να μην μαραθούν γρήγορα.
Για να έχουμε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα, μπορούμε να βάλουμε το ψωμί που αγοράζουμε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα μέσα σε πλαστική σακούλα και να το καταψύξουμε. Αποψύχουμε κάθε μέρα όσο ψωμί θα καταναλώσουμε.
Ένα άλλο μυστικό για το ψωμί είναι ότι το ψωμί με προζύμι διατηρείται καλύτερα και περισσότερο (μένει μαλακό περίπου για 4 μέρες).
Για να μην σαπίζουν γρήγορα τα φρούτα που αγοράζουμε από το μάρκετ, τη λαϊκή ή το μανάβικο, πρέπει να προσέχουμε να μην είναι χτυπημένα και μαλακά, το χρώμα τους να είναι ζωηρό, να μην είναι υπερώριμα, εκτός κι αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε αμέσως και αν γίνεται να έχουν κοτσάνια και φύλλα.
Για να διατηρήσουμε καλά και χωρίς έντομα το ρύζι, το βγάζουμε από τη συσκευασία του και το βάζουμε σε μια πάνινη σακούλα (ή μαξιλαροθήκη) για να μπορεί να "αναπνέει" και ρίχνουμε μέσα μια χούφτα μαύρο πιπέρι σε κόκκους κι αυτό γιατί η μυρωδιά του πιπεριού (αλλά και άλλων μπαχαρικών με έντονη οσμή) τα απομακρύνει.
Για να καταλάβουμε αν το ρύζι που έχουμε στο σπίτι είναι μπαγιάτικο, παίρνουμε μια χούφτα ρύζι ...αν το χέρι μας αλευρωθεί σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο και καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσουμε.Αν όμως δεν έχουμε άλλο, καλό είναι να το πλένουμε και να το σκουπίζουμε καλά πριν το μαγειρέψουμε.
Βάλτε σκόρδο και κρεμμύδι στο blender και κάντε τα πολτό. Ανακατέψτε τον πολτό με ζεστό νερό και αφήστε το ένα βράδυ. Την επομένη σουρώστε και με το διάλυμα ψεκάστε καρποφόρα δέντρα και λουλούδια. Αντιμετωπίζει μελίγκρα αλλά και σκουλήκια των καρπών. Μπορείτε ακόμα να τον ανακατέψετε με στάχτη από ξύλο και να αλείψετε τους κορμούς των δέντρων, όπως κάνετε με τον ασβέστη.
Οταν σφουγγαρίζετε το πάτωμα και χρησιμοποιείτε κάποιο αυτοσχέδιο οικολογικό καθαριστικό,προσθέστε μεσα στο νερό λίγη αποξηραμένη λεβάντα.Μόλις στεγνώσει,θα αποπνέει όλη μέρα ενα ευχάριστο άρωμα.
Μήν καθαρίζετε τους λαμπτήρες οταν είναι ακόμη ζεστοί.Τους ξεβιδώνετε αφού κρυώσουν εντελώς,αν προηγουμένως ήταν αναμμένοι.Τους καθαρίζετε με ενα πανί βουτηγμένο σε οινόπνευμα η με δέρμα βρεγμένο σε νερό.Αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς προτου τους ξαναβιδώσετε και να είναι έτοιμοι προς χρήση.
Καθαρίζετε τα φωτιστικά απο άσπρο μέταλλο με μάλλινο πετσετάκι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδου ή με μείγμα απο κιμωλία και οινόπνευμα.Τα τρίβετε με δέρμα.
Φρεσκάρετε τις λακαρισμένες κορνίζες με σφουγγάρι βουτηγμένο σε σαπουνάδα και στυμμένο καλά.Ξεπλένετε με σφουγγάρι βρεγμένο σε καθαρό νερό και στυμμένο καλά.
Για να απομακρύνετε τα έντομα,αλείψτε τις κορνίζες με λίγο δαφνόλαδο.Η μυρωδιά του τα κρατάει μακριά.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με λίγο νερό οπου έχετε βράσει κρεμμύδια(3-4 κρεμμύδια σε 1/2 λίτρο νερό).
Για να καθαρίσετε έναν παλιό πίνακα,περάστε τον με ένα πανάκι βουτηγμένο ελαφρά σε νέφτι,αφού τον ξεκρεμάσετε και τον τοποθετήσετε οριζόντια πάνω στο τραπέζι.Θα ολοκληρώσετε γυαλίζοντας με μισή κομμένη πατάτα.Αν χρειαστεί επαναλάβετε το καθάρισμα την επόμενη.
Για να απαλλαγείτε απο τα σημάδια που αφήνουν οι κορνίζες στον τοίχο με την πάροδο του χρόνου,περάστε το σημείο αυτό με ένα πανί βουτηγμένο στο γάλα και ξεπλύνετε με νερό.
Αν θέλετε να κρεμάσετε ενα κάδρο στον τοίχο και δέν έχετε νάιλον κλωστή,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα.
Για να πλύνετε τα αποξηραμένα λουλούδια τα οποία έχουν λερωθεί πολύ,βουτήξτε τα σε κρύο νερό που έχετε βράσει με 2 κουταλιές της σούπας ξίδι.
Συνηθίζετε να ξαναφυτεύετε τους παλιούς βολβούς?Μόλις τους βγάλετε απο το χώμα,τινάξτε τους και περάστε τους μέσα σε μια νάιλον κάλτσα,χωρίζοντας τον ένα απο τον άλλο με έναν κόμπο.Κρεμάστε την κάλτσα σε ένα δροσερό και στεγνό μέρος και διατηρήστε τους βολβούς μέχρι το επόμενο φύτεμα την κατάλληλη εποχή.
Η ένωση των ειδών υγιεινής με τα πλακάκια,που μαυρίζει εύκολα,καθαρίζει εάν ρίξετε αεριούχο νερό(σόδα) και ενώ αφρίζει καθαρίστε με ενα παλιό βουρτσάκι των δοντιών.Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζει και το πουρί της λεκάνης.
Η μαγειρική σόδα είναι ενα εύχρηστο καθαριστικό με πολλές εφαρμογές.Η αναλογία είναι 1 κουταλιά της σούπας σόδα σε 1 ποτήρι νερό.Βάλτε το σε 1 μπουκάλι,ανακινήστε το καλά,βρέξτε 1 πανί με αυτό και καθαρίστε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας,του ψυγείου και του μπάνιου.
Για τους λεκέδες απο άλατα και σαπούνια στην μπανιέρα,ρίξτε πρώτα πολύ ζεστό νερό και μετά λευκό ξίδι.Με λευκό ξίδι καθαρίζουν και οι βρύσες.Μετά ξεπλύνετε με άφθονο νερό.Ολα θα έχουν λάμψει.
Φορμάικα:Είτε γυαλιστερή είτε μάτ,καθαρίζεται πάντα με καθαρό πανί,βουτηγμένο σε σαπουνάδα.
Το νωπό μελάνι αφαιρείται με στυπόχαρτο,χαρτί τουαλέτας ή ένα κομμάτι πανί.Αν είναι ξερό,μπορείτε να δοκιμάσετε να το μαλακώσετε με λίγο γάλα.
Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολλή ενέργεια.Μήν τον αφήνετε μονίμως αναμμένο.Εξοικονομήστε ενέργεια κλείνοντάς τον όταν το νερό ζεσταθεί.Ρυθμίστε το θερμοστάτη του στη σωστή θερμοκρασία (60 β.κελσιου το χειμώνα,40-50 β.κελσίου το καλοκαίρι).
Εάν το παλιας τεχνολογιας ηλεκτρικό σας σίδερο έχει λεκέδες,μπορείτε να το καθαρίσετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε μπλέ φωτιστικό οινόπνευμα.Ετσι θα σιδερώνει καλύτερα.
Αν το ξύλο έχει σκασίματα,τα γεμίζετε με κίτρινο κερί και το λειαίνετε με τη λάμα ενός μαχαιριού.Γυαλίζετε προσεχτικά.
Πλένετε τα έπιπλα με χλιαρή σαπουνάδα και τα σκουπίζετε με καθαρό πανί.Αν θέλετε να τα λακάρετε και πάλι,τα πλένετε,τα στεγνώνετε και τα περνάτε με λεπτότατο γυαλόχαρτο πρίν τα βάψετε.
Αν παρουσιαστούν φουσκάλες,τις σκεπάζετε με στυπόχαρτο και περνάτε απο πάνω το σίδερο ζεστό.Η ζέστη λιώνει την κόλλα του ξύλου και η πίεση του σίδερου δίνει ξανά στην επιφάνεια το επίπεδο σχήμα της.
Τρίβετε τα φωτιστικά απο γυαλιστερό μέταλλο δυνατά με δέρμα,αφού τα περάσετε πρώτα με ελαφρύ στρώμα ελαιόλαδο.
Για να μήν κιτρινίσουν τα αντικείμενα απο ελεφαντόδοντο,κάθε τόσο πρέπει να τα μουσκεύετε για μερικές ώρες σε οξυζενέ 12 βαθμών.
Τα επίχρυσα μπιμπελό μπορείτε να τα καθαρίσετε με ενα διάλυμα απο 1 λίτρο νερό καο 100 γρ. χαμομήλι στο οποίο θα έχετε βράσει 4-5 κρεμμύδια.Θα βουτάτε τα αντικείμενα στο κρύο διάλυμα και θα τα τρίβετε ελαφρά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.
Τα καθαρίζετε με σαπουνάδα.τα ξεπλένετε με καθαρό νερό και τα στεγνώνετε με δέρμα.
Το καθάρισμά τους είναι εύκολο,αρκεί μια απλή σαπουνάδα για να ξαναβρούν τη χαμένη λάμψη τους.Μετά χρειάζεται καλό ξέπλυμα και σκούπισμα με απορροφητικό χαρτί ή πανί που δεν αφήνει χνούδι.Αν υπάρχουν λεκέδες,σκεπάστε τους με εναστρώμα απο ταλκ και βενζίνη.
Τα ξεσκονίζετε και μετά τα περνάτε με μάλλινο πανί βουτηγμένο ελαφρά σε ελαιόλαδο.Τα τρίβετε με μάλλινο πανί.
Τοποθετήστε τα μπιμπελό απο κασσίτερο μακριά απο πηγές θερμότητας,για να μή χάσουν το σχήμα τους.Πότε πότε τα περνάτε με ενα πετσετάκι βουτηγμένο ελαφρά στο λάδι.Τα τρίβετε απαλά με δέρμα.
Τα πλένετε με χλιαρή σαπουνάδα,τα ξεπλένετε και τα στεγνώνετε.Για να γυαλίσουν,τα περνάτε με ενα πανί βουτηγμένο σε παραφίνη.
Τα πλένετε με χλιαρή σαπουνάδα,τα ξεπλένετε και τα στεγνώνετε.Για να γυαλίσουν,τα περνάτε με ενα πανί βουτηγμένο σε παραφίνη.
Οι λεκέδες απο κρασί αφοαιρούνται με ζεστή σαπουνάδα ή με 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία που θα διαλύσετε σε 1 λίτρο ζεστό νερό.
Προσθέτετε 10 σταγόνες αμμωνία σε 1 φλυτζάνι του καφέ χλιαρό νερό και πλένετε τα ορειχάλκινα αντικείμενα.Ξεπλένετε με καθαρό νερό και γυαλίζετε με δέρμα.Αν είναι πολύ λερωμένα,τα αφήνετε μερικά λεπτά μέσα σε άσπρο βρεγμένο κρασί.
Πλένονται με νερό και σαπούνι ή με νερό και λίγη αμμωνία,ή με κρύο νερό και λεμόνι.Τα πολύ λεπτά μπιμπελό δεν τα τρίβετε καθόλου ούτε με σφουγγάρι.Τα αφήνετε απλώς βουτηγμένα στη σαπουνάδα για 1 ώρα.Στεγνώνουν στον αέρα.
Το νερό που έχετε βράσει πατάτες κάνει γυαλιστερά τα ασημικά και αφαιρεί τις μαυρίλες που αφήνουν στα σερβίτσια τα υπολείμματα αυγού.
Τα κατάλοιπα απο πίσσα αφαιρούνται απο το γυαλί με καθαρό πετρέλαιο.Επειτα πρέπει να ξεπλύνετε με νερό και σόδα.
Το γράσσο αφαιρείται με βενζίνη.Η μυρωδιά της βενζίνης φεύγει με άφθονο ζεστό νερό.
Το ψυγείο πρέπει να διατηρείται σε χαμηλή,ανάλογα με την εποχή,ψύξη.Αν ο θερμοστάτης βρίσκεται στο ανώτατο σημείο,σχεδόν διπλασιάζεται η κατανάλωση.
Αν μετακινήσετε τα έπιπλα και μείνουν σημάδια στο χαλί,βάλτε πάνω τους ένα παγάκι και αφήστε το να λιώσει.Οταν στεγνώσει,το πέλος του χαλιού θα επανέρθει στη θέση του.
Εάν πέσει λάδι σε κάποια ξύλινη επιφάνεια,μία κομμένη πατάτα που θα τρίψουμε πάνω στο λεκέ θα πάρει το λάδι,που κινδυνεύει να απορροφήσει το ξύλο.
Για να εξαλείψετε τα γρατσουνίσματα απο τα έπιπλά σας,τρίψτε τα καλά με ένα διάλυμα απο 1 μέρος άσπρο ξίδι και 2 μέρη ελαιόλαδο.Σε σκούρα έπιπλα προσθέστε στο διάλυμα και καφέ.